In dit deel van de serie ‘Sint Jozef, hier voel ik mij thuis’, spreken we Alenka Kraan (cliëntadviseur), Maria Doek (regie wijkverpleegkundige) en Judith Roost (medewerker hulp bij het huishouden). Alenka: “Sint Jozef is een kleine organisatie en we willen toegankelijk en laagdrempelig zijn. Als mensen een zorgvraag hebben, hoop ik dat ze direct contact met ons opnemen. Tussen de collega’s zijn de lijntjes kort en weten we elkaar goed te vinden.”
Wij nemen mensen bij de hand
“Als cliëntadviesbureau zijn wij voor mensen in Meijel en directe omgeving het eerste aanspreekpunt voor álle vragen die met zorg te maken hebben”, gaat Alenka verder. “Wij worden bijvoorbeeld gebeld met de vraag hoe we thuiszorg of hulp bij het huishouden kunnen opstarten. Maar ook door mantelzorgers die aangeven dat het in de thuissituatie niet goed meer gaat en hoe we gaan organiseren dat iemand bij Sint Jozef komt wonen. Wij kunnen dat hele traject begeleiden.” “Wij hebben daarin ook een belangrijke rol”, gaat Maria verder. “Als mensen al
thuiszorg hebben, signaleren wij veel. Mocht het thuis niet langer gaan, dan schakel ik mijn collega’s van het cliëntadviesbureau in. Zij nemen dan samen met ons de mensen bij de hand.” “Het idee is dat we mensen op alle mogelijke manieren ontzorgen”, voegt Alenka toe.

V.l.n.r. Judith Roost, Maria Doek en Alenka Kraan
Elkaar aanvullen
Judith: “Het is de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Huishoudelijke hulp is vaak de eerste ondersteuning die gevraagd wordt. Wij kijken welke ondersteuning nodig is en komen maximaal drie uur per week. Als planner van de hulp bij het huishouden probeer ik altijd zoveel mogelijk dezelfde medewerkers bij de mensen in te plannen.” “Dat doen we met thuiszorg ook”, gaat Maria verder. “En als we signaleren dat de hulp- of zorgvraag complexer wordt dan is het mijn taak als regiewijkverpleegkundige
om te kijken welke (aanvullende) zorg nodig is. Dan gaan we samen om de tafel.” Alenka: “We kijken dan wat de mogelijkheden zijn en wat het beste past bij de cliënt. Dat is onze kracht!”
“Ook wat thuiszorg betreft is het belangrijk dat mensen zich bij ons thuis voelen!”
Maria Doek
Persoonlijke aandacht
“Je merkt dat mensen het soms moeilijk vinden om een stukje van wat ze nog altijd zelf deden, los te laten”, gaat Judith verder. Maria vult haar collega aan: “Persoonlijke aandacht is belangrijk. Dat zit in kleine dingen en ook tijdens ons werk kunnen we een praatje maken. Hierdoor blijf je op de hoogte hoe het met iemand gaat. Als het nodig is, kijken we hoe we de zorg kunnen uitbreiden. Dat kan wat ons betreft zo lang mogelijk in de thuissituatie zijn. Ook wat thuiszorg betreft is het belangrijk dat mensen zich bij ons thuis voelen!”
“Het idee is dat we mensen op alle mogelijke manieren ontzorgen.”
Alenka Kraan